Actueel

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites:

Richtlijn voor plastic opruimen in Waddenzee

Wat moet je nu wel en niet opruimen op de Razende Bol en in de Waddenzee? Die vraag wordt steeds actueler nu meer en meer mensen zich realiseren wat de schadelijke gevolgen zijn van zwerfafval in Werelderfgoed Waddenzee. Doe Eens Wad heeft daarom in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee opgeschreven wat je moet doen met rondslingerend afval. Hier de richtlijn.

Korte film toont leven op de Bol

Ruben Smit, de maker van de film de Nieuwe Wildernis, filmde de ruige natuur op de Razende Bol. De film is gemaakt in het kader van Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen. Met het idee: als je weet wat er leeft en wat de waarde is, zal je het meer respecteren. Met dank aan Vogelbescherming en het Waddenfonds.

Bekijk de film.

"Hier vergeet je je beslommeringen"

Vanaf de dijk bij Den Helder is een grote zandplaat in de Noordzee te zien: het Noorderhaaks, ook wel bekend als de Razende Bol. De zandplaat van ongeveer vier vierkante kilometer groot is een walhalla voor vogels en zeehonden.

De bultrug van de Razende Bol

Op 12 december 2012 werd er een levende bultrug gevonden op de Razende Bol. Er zijn enkele reddingspogingen ondernomen en toen die niet lukten ontstond er een enorme discussie in het land. Er zijn zelfs Kamervragen gesteld. De walvis werd gedoopt tot Johannes.

Aandacht voor Razende Bol in NRC

„Het is een wilde zandplaat, laten we hem heilig verklaren". Een citaat van Rolf Roos in een boeiend artikel van Kester Freriks over de Razende Bol of Noorderhaaks. Kester schetst duidelijk de dilemma's rond het beheer van dergelijke 'witte gebieden op de kaart'.